3 листопада 2015 р.

Фахівці відділу з підтвердження оцінки відповідності продукції та послуг ДП «Черкасистандартметрологія» прийняли участь у науково-практичному семінарі

   У зв’язку з підписанням економічної частини Угоди про асоціацію України з ЄС, зі змінами у вітчизняному харчовому законодавстві з метою гармонізації його з європейським, 28-29 жовтня поточного року фахівці відділу з підтвердження оцінки відповідності продукції та послуг ДП «Черкасистандартметрологія» прийняли участь у науково-практичному семінарі на тему: «Всі новини та зміни в українському харчовому законодавстві. Актуальні питання щодо виробництва, обігу, якості та безпечності харчових продуктів. Основи європейського законодавства та перспективи виходу української продукції на європейський ринок».
   На семінарі з лекціями та консультаціями виступили провідні фахівці Центру стандартизації та споживчих експертиз ДП «Укрметртестстандарт», Торгово-промислової палати України, ДП «Науковий центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім.академіка Л.І.Медведя МОЗ України», Національної комісії України з Кодексу Аліментаріусу.
   Програма семінару включала висвітлення наступних питань:
– нове в українському харчовому законодавстві;
– основи європейського харчового законодавства та аналіз можливості їх застосування в українських реаліях;
– новини у сфері стандартизації;
– технічні умови України.
   Після закінчення семінару учасники отримали свідоцтва про підвищення кваліфікації по темі семінару. Зазначимо, що відділ з підтвердження оцінки відповідності продукції та послуг ДП «Черкасистандартметрологія» надасть необхідну інформацію підприємствам регіону щодо нових вимог законодавства в умовах переходу від системи обов’язкової сертифікації продукції до системи оцінки відповідності, а саме:
– основні відмінності чинної системи сертифікації продукції від системи оцінювання відповідності, що запроваджується в Україні;
– декларування відповідності продукції;
– скорочення переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації;
– вимоги щодо оформлення сертифікатів походження.
   За більш детальною інформацією звертайтесь у (тел. 0472 33 11 01, факс 0472 33 11 01, sert@st.ck.ua)

13 жовтня 2015 р.

Інформація щодо надання методично-практичної допомоги суб’єктам господарювання відділом з підтвердження оцінки відповідності продукції та послуг

   В Україні змінюється законодавство щодо забезпечення відповідності продукції та її контролю, зокрема набули чинності Закони України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», «Про загальну безпеку нехарчової продукції», «Про відповідальність за шкоду, нанесену внаслідок дефекту в продукції» та інші, замінюються старі стандарти та вводяться стандарти гармонізовані з стандартами ЄС, вводяться технічні регламенти. Достатньої роз’яснювальної роботи щодо методів забезпечення цієї відповідності, а також відповідних спеціалістів обмаль. Підприємства не завжди в змозі самостійно прослідкувати за цими змінами та забезпечити відповідність своєї продукції вимогам нового чинного законодавства.
   Для усунення цієї прогалини ДП “Черкасистандартметрологія” відділ з підтвердження оцінки відповідності продукції та послуг може надати консультації та роз”яснення для розвитку малого та середнього бізнесу в Україні.
   Відділом проводяться роботи щодо поставлення продукції на виробництво, надається практична та методична допомога в частині проведення випробувань, в організації та участі у роботі дегустаційної комісії дослідних зразків продукції.
   Спеціалістами відділу, крім поставлення продукції на виробництво, також надається допомога підприємствам з роз’яснення вимог чинного законодавства України до виготовлення будь якої продукції та щодо методів, якими можна забезпечити її відповідність вимогам стандартів, технічних регламентів.
   За бажанням замовників спеціалісти відділу можуть проводити:
   - експертизу технічної та технологічної документації на продукцію підприємства, відповідність якої є однією з вимог підтвердження відповідності продукції вимогам технічних регламентів;
   - перевірку організації робіт стосовно приймання та випробування продукції;
   - організації вхідного контролю матеріалів та комплектуючих виробів, які застосовуються для виготовлення продукції;
   - вивчення продукції підприємства стосовно поширення на неї вимог технічних регламентів та надання методичних та практичних рекомендацій щодо підтвердження відповідності конкретної продукції вимогам технічних регламентів;
   - надання комплексної та постійної допомоги підприємствам щодо забезпечення відповідності їхньої продукції вимогам чинного законодавства в частині стандартизації, метрології, сертифікації, декларування відповідності продукції вимогам технічних регламентів.

25 березня 2015 р.
    В Україні відбудуться зміни у законодавстві щодо тютюнових виробів
    З метою приведення законодавства України у відповідність до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 3 квітня 2014 року «Про наближення законів, правил та адміністративних положень держав-членів, що стосуються виробництва, презентації та продажу тютюну та супутніх товарів та скасування Директиви 2001/37/ЄC» було розроблено проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо приведення законодавства України у відповідність до вимог Директиви 2014/40/ЄС Європейського Парламенту». Планується, що новий закон набере чинності з 20 травня 2016 року з урахуванням перехідних положень.

    Цілями законопроекту є наближення законодавчих і нормативних актів до вимог Європейського Союзу стосовно:
- інгредієнтів і продуктів виділення тютюнових виробів, в тому числі максимальних рівнів смоли, нікотину та монооксиду вуглецю в димі сигарет;
- маркування та упаковки тютюнових виробів, включаючи медичні попередження, які мають бути розміщені на пачках тютюнових виробів і на будь-якій зовнішній упаковці;
- заборони розміщення на ринку тютюну для перорального застосування;
- регулювання певних продуктів, які пов'язані з тютюновими виробами, а саме електронних сигарет і їх заправних контейнерів, а також трав’яних виробів, призначених для куріння.

    Проектом вносяться зміни до Закону України № 2899 "Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров'я населення", а саме:
- визначається термінологія та приводиться у відповідність з Директивою 2014/40/ЕС;
- запроваджуються максимальні рівні смол, нікотину та моноксиду вуглецю;
- вводиться заборона на тютюнові вироби з характерним смаком, а також на тютюнові вироби з певними добавками та смаковими речовинами, а також із використанням на їх упаковці або на самих тютюнових виробах певних елементів або ознак;

    Крім того до закону вносяться нові статті: «Трав'яні вироби для куріння», «Електронні сигарети» та «Звітність про інгредієнти і продукти».

    Перелік обов’язкових до контролю речовин доповнено моноксидом вуглецю.

    Вносяться зміни щодо форми та вмісту упаковок тютюнових виробів.
24 лютого 2015 р.

З 1 липня 2015 року вступають в силу норми Закону № 71-VIII від 28.12.2014 про віднесення пива до алкогольних напоїв

    Про це йдеться в законі про внесення змін у Податковий кодекс, опублікованому в газеті «Голос України» 31 грудня.
    Відповідно до змін, внесених до Закону «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», з 1 липня до алкогольних напоїв належать продукти, одержані шляхом спиртового бродіння цукровмісних матеріалів або виготовлені на основі харчових спиртів з вмістом спирту етилового понад 0,5 % (зараз - понад 1,2%) об'ємних одиниць, які зазначені у товарних позиціях 2203, 2204, 2205, 2206, 2208 згідно з УКТ ЗЕД, а також з вмістом спирту етилового 8,5 % об'ємних одиниць і більше, які зазначені у товарних позиціях 2103 90 30 00, 2106 90 згідно з УКТ ЗЕД.
    Пиво визначається як насичений діоксидом вуглецю пінистий алкогольний напій із вмістом спирту етилового від 0,5 % об'ємних одиниць, отриманий під час бродіння охмеленого сусла пивними дріжджами, що відноситься до товарної групи УКТ ЗЕД за кодом 2203.
    Крім того, згідно із Законом, слабоалкогольними напоями будуть вважатися алкогольні напої з вмістом етилового спирту понад 0,5%, а не 1,2%, як це передбачає чинна редакція Податкового кодексу.
    Також встановлено, що розлив пива здійснюється передбаченими діючими стандартами в скляну тару, металеві банки із харчового алюмінію, полімерні пляшки ПЕТФ, сувенірні пляшки та художньо оформлений посуд із скла, глазуровану кераміку, а також в алюмінієві бочки, бочки з нержавіючої сталі (кеги) та інші види тари відповідно до чинної нормативної документації.
    З 1 січня 2015 року діють зміни, згідно з якими у заяві про видачу ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями додатково зазначаються адреса місця торгівлі, перелік реєстраторів розрахункових операцій, що знаходяться у місці торгівлі, а також інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення ; реєстраційні номери посвідчень реєстраторів розрахункових операцій, що знаходяться у місці торгівлі, і дата початку їх обліку в органах державної фіскальної служби.
    Також встановлено, що органи ліцензування, що уповноважені видавати ліцензії на імпорт, експорт, оптову і роздрібну торгівлю алкогольних напоїв та тютюнових виробів, зобов'язані надати органу за місцезнаходженням юросіб, місцем проживання фізичних осіб-підприємців інформацію про видані, переоформлені, призупинені або анульовані ліцензії у 5-денний строк з дня здійснення таких дій.

З інформацією можна ознайомитись тут

 

24 січня 2014 р.
Результати роботи ДП “Черкасистандартметрологія» з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції за 2013 рік...
27 вересня 2013 р.
Результати роботи ДП “Черкасистандартметрологія» сектору з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції за 8 місяців 2013 року...
29 липня 2013 р.

Про успіхи в роботі з вітчизняними підриємствами!

   В червні місяці 2013 році Органом з сертифікації ДП “Черкасистандартметрологія” були проведені роботи з добровільної сертифікації продукції за схемою з обстеженням виробництва на Смілянській філії ТОВ “Еліт” (адреса потужностей виробництва – 20702, Черкаська обл., м.Сміла, вул.Рози Люксимбург, 21). Підприємство спеціалізується по випуску морозива в асортименті, а саме: морозиво з комбінованим складом сировини, морозиво пломбір молочне, вершкове, морозиво ароматизований лід, сорбет та щербет. На сьогоднішній день підприємством виготовляється більше як 200 найменувань морозива, з яких сертифіковано 128 найменувань. У 2013 році заплановано розширення асортименту ще на 35 позицій.
   Смілянська філія ТОВ “ЕЛІТ” - це сучасне європейське підприємство, керівництво та фахівці якого чітко орієнтуються на потреби споживчого ринку. Вимоги сучасного споживача прості і зрозумілі - відсутність в харчових продуктах синтетичних барвників, ароматизаторів та консервантів, і продукція цього підприємства їм відповідає.
   Високу якість продукції гарантують:
   - посилений вхідний контроль сировини та готової продукції виробничою лабораторією підприємства;
   - періодичний контроль за показниками безпеки готової продукції, та постійний контроль вхідної молочної сировини на вміст рослинних жирів в незалежних лабораторіях;
   - добровільна сертифікація.
   На підприємстві розроблені і сертифіковані системи менеджменту якості та безпеки харчових продуктів на відповідність вимогам ISO 9001:2008 та системи менеджменту безпеки харчових продуктів на відповідність вимогам ISO 22000:2005.
   Виробництво морозива, вафельних стаканчиків, наповнювачів в повному обсязі забезпечене технологічним обладнанням, яке гарантує безперебійне і стабільне за якістю, виробництво морозива.
   За результатами робіт оргіном зі сертифікації продукції ДП “Черкасистандартметрологія” Смілянській філії ТОВ “ЕЛІТ” видані сертифікати відповідності на морозиво в асортименті з терміном дії на два роки.
   Бажаємо Вам, шановні працівники, міцного здоров’я, людського щастя, добрих статків, плідної праці та надхнення!

24 травня 2013 р.
Проект Закону України «Про молоко та молочні продукти» та інших законодавчих актів щодо посилення заходів боротьби з фальсифікацією молочних продуктів
08 травня 2013 р.

Результати роботи ДП “Черкасистандартметрологія» з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції за 4 місяці 2013 року

     Результатом роботи ДП «Черкасистандартметрологія» з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції за 4 місяці 2013 року є отримання суб’єктами господарювання 82 сертифікатів відповідності, з них 47 сертифікатів на продукцію вітчизняного виробництва і 35 сертифікатів на продукцію іноземного виробництва. Із загальної кількості виданих сертифікатів відповідності, 4 сертифікати відповідності - на продукцію, яка підлягає обов'язковій сертифікації і 78 сертифікатів відповідності - на продукцію, яка сертифікована добровільно.      За 4 місяці 2013р. було проведено 13 обстежень виробництва продукції, яка виготовляється серійно. За результатами проведених робіт видано 25 сертифікатів відповідності на продукцію, за схемою з обстеженням виробництва, 2 сертифікати відповідності видано за схемою з атестацією виробництва і 8 сертифікатів відповідності - за схемою з оцінкою системи управління якістю і СУБХП.

      Крім того, вітчизняним виробникам харчової продукції була надана методична допомога щодо оформлення декларацій виробника про підтвердження відповідності. Так за 2010р. по 2013р. було зареєстровано та видано 50 декларацій виробника про підтвердження відповідності таким підприємствам, як ПАТ “Золотоніський маслоробний комбінат” на масло солодковершкове, сироватка молочна суха, молоко сухе, сири тверді в асортименті; ТОВ «Малбі Беверідж» на напої безалкогольні в асортименті; ЗАТ «Черкаське пиво» на напої безалкогольні в асортименті; Канівській філії СТОВ ім.Шевченка, Черкаській філії СТОВ ім.Шевченка на консерви овочеві та соуси в асортименті; консерви стерилізовані та нестерилізовані в асортименті; ТОВ «Еліт» на морозиво з комбінованим складом сировини, морозиво молочне, вершкове, пломбір, морозиво плодово-ягідне в асортименті.

02 квітня 2013 р.
Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони ввезення і використання деяких харчових добавок)
11 березня 2013 р.

Перемога на «Продекспо-2013» Черкаського виробника
ТОВ «Національна горілчана компанія»

В лютому 2013 р. були підведені остаточні підсумки дегустаційного конкурсу в рамках однієї з грандіозних міжнародних виставок «Продекспо-2013», Російська Федерація, Москва. Авторитетні міжнародні експерти віддали Черкаському виробнику ТОВ «Національна горілчана компанія» рекордну кількість нагороджень. Авторитетні експерти віддали компанії 16 вищих нагород! Дегустаційний конкурс, визнаний самим авторитетним в Східній Європі, зібрав більше ніж 200 підприємств з всього світу, які представили на суд міжнародних експертів близько 700 найменувань лікеро-горілчаної і винної продукції. Конкуренція була дуже жорсткою, але ТОВ «Національна горілчана компанія» вдалось отримати найбільшу кількість найвищих нагород.

Список нагород «Продекспо-2013», які отримала
продукція ТОВ «Національна горілчана компанія»

ТМ “Гран-при “За превосходное качество” - ТМ “Хлібний Дар Класична”
Звезда ПРОДЭКСПО “За превосходное качество” - ТМ “Перепёлка Домашняя”
Золотая медаль «За превосходное качество” - ТМ “Перепёлка Карпатская”
Золотая медаль “За инновации в составе продукта, в технологии” 
- ТМ “Перепёлка Карпатская”
Золотая медаль “За превосходное качество” - ТМ “Перша Гільдія” Prestige”
Золотая медаль “За превосходное качество” - ТМ “Цельсій” Ультра Лайт”
Серебряная медаль “За инновации в удобстве потребления, в упаковке” – 
ТМ «Перша Гільдія” Prestige”
Диплом “За превосходное качество” - ТМ “Перепёлка Классическая”

Фахівці ДП «Черкасистандартметрологія» з самого початку становлення підприємства і до теперішнього часу тісно співпрацюють з ТОВ «Національна горілчана компанія» в питаннях атестації виробництва, акредитації виробничої лабораторії, сертифікації лікеро-горілчаної продукції та обладнання.

Колектив ДП «Черкасистандартметрологія» щиро вітає працівників ТОВ «Національна горілчана компанія» з достойною перемогою і бажає бути завжди лідерами міжнародного рівня в сфері підвищення якості та конкурентоспроможності вітчизняної лікеро-горілчаної продукції.

05 лютого 2013 р.
Згідно Постанови №36 від 27 грудня 2012 року “Про реалізацію статей 6, 44 та 46 Закону України “Про безпечність та якість харчових продуктів” Державної санітарно-епідеміологічної служби України, яка набрала чинність з 01.01.2013р...
28 грудня 2012 р.

За підсумками 2012року сектору з оцінки відповідності (сертифікації) харчової продукції ДП “Черкасистандартметрологія” було видано 295 сертифікатів відповідності, з яких 88% склали сертифікати відповідності, які видані за схемою добровільної сертифікації.
Добровільна схема сертифікації харчових продуктів набуває все більшу популярність серед українських виробників та постачальників завдяки:
- підвищенню конкурентноспроможності продукції та отриманню переваг під час участі в тендерах;
- підвищенню власної впевненості керівництва підприємства-виробника або постачальника продукції в її якості;
- необхідності підтвердити третьою стороною якість та безпеку продукції вітчизняного виробника при експорті продукції за межі України.
Наводимо перелік підприємств нашого регіону, які працювали з нами в 2012році за схемою добровільної сертифікації.

Найменування підприємств (організацій)
1. ПАТ ”Звенигодський сироробний комбінат”
2. Смілянська філія ТОВ "Еліт"
3. ПАТ "Золотоніський маслоробний комбінат"
4. ПАТ “Городищенський маслозавод”
5. ПАТ “Іркліївський маслосирзавод”
6. ПАТ “Канівський маслосирзавод”
7. ТОВ “АВІС-1”
8. ПАТ “Шполянський молокозавод”
9. ТОВ “Сиророб”
10.ПП “Імперіал Плюс”
11.ПАТ “Юрія”
12.ПП “Сільвер Фуд”
13.ТОВ “Супой”
14.ТОВ “Альфа-Етекс”
15.ТОВ “Смілянський цукровий завод”
16.ТОВ “Панда”
17.ТДВ “Пальмірацукор”
18.ТОВ “Кондитерська фабрика “Меркурій”
19.ПрАТ “Шполянський завод продтоварів”
20.ТОВ “Ермій”
21.СТОВ ім.Шевченка
22.ПП “Леськівський консервний завод”
23.ТОВ “Агроспецпроект”
24.ПАТ “Черкаське пиво”
25.ТОВ “Тальнівський завод “Мінводи”
26.ТОВ “Малбі Беверідж”
27.ТОВ “Біосен”
28.ТОВ “Світ ласощів”
29.ПАТ “Ватутінський хлібокомбінат”
30.ТОВ “АЛЬТЕРА АЦТЕКА МІЛІНГ УКРАЇНА”
31.ТОВ “Голден Компані”
32.ТОВ “ВКП “СКБ”
33.ТОВ “СП “Валява”
34.ТОВ “Красногірський олійний завод”
35.ТОВ “АБІТА морепродукти”

Ми вдячні всім підприємствам за співробітництво,
ділові та плідні стосунки на протязі року і бажаємо
в наступному 2013 році
стабільності та добробуту в професійній сфері,
щастя, благополуччя і тепла
в кожній родині!

29 листопада 2012 р.
Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо інформування населення про вміст у харчовій продукції генетично модифікованих організмів»
03 серпня 2012 р.

Результати роботи ДП “Черкасистандартметрологія» з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової
та сільськогосподарської продукції за 7 місяців 2012 року.


Результатом роботи ДП «Черкасистандартметрологія» з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції за 7 місяців 2012 року є отримання суб’єктами господарювання 152 сертифікатів відповідності, з них 95 сертифікатів на продукцію вітчизняного виробництва і 57 сертифікатів на продукцію іноземного виробництва. Із загальної кількості виданих сертифікатів відповідності, 18 сертифікатів - на продукцію, яка підлягає обов'язковій сертифікації і 134 сертифікатів відповідності - на продукцію, яка сертифікована добровільно.
За 7 місяців 2012р. було проведено 26 обстежень виробництва продукції, яка виготовляється серійно. За результатами проведених робіт видано 40 сертифікатів відповідності на харчову продукцію за схемою обстеження виробництва, 8 сертифікатів відповідності видано за схемою з атестацією виробництва і 18 сертифікатів відповідності - за схемою з оцінкою системи управління якістю.
Крім того, вітчизняним виробникам харчової продукції була надана методична допомога щодо оформлення декларацій виробника. 
За період з 2010р. по 2012р. було зареєстровано та видано 21 декларацій виробника про підтвердження відповідності таким підприємствам, як ТОВ «Малбі Беверідж» на напої безалкогольні в асортименті, ЗАТ «Черкаське пиво» на напої безалкогольні в асортименті, ТОВ «Агроекопродукт», СТОВ ім.Шевченка на консерви овочеві та соуси в асортименті, ТОВ «Еліт» на морозиво з комбінованим складом сировини, морозиво молочне, вершкове, пломбір, морозиво плодово-ягідне в асортименті.

24 липня 2012 р.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ Н А К А З від 28.10.2010 N 487 Про затвердження Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів
05 липня 2012 р.
   Результати роботи ДП “Черкасистандартметрологія» з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції за 6 місяців 2012 року.
12 червня 2012 р.
Результати роботи ДП “Черкасистандартметрологія» з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції за 5 місяців 2012 року.
11 травня 2012 р.
Інформація щодо Указу Президента України №187/2012
30 березня 2012 р.
Щодо надання сектором з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та с/г продукції послуг з оформлення Декларації виробника про відповідність...
24 лютого 2012 р.
Перемога на «Продекспо-2012» Черкаського виробника ТОВ «Національна горілчана компанія»
30 січня 2012 р.
Результати роботи ДП “Черкасистандартметрологія» з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції за 2011 рік.
19 грудня 2011 р.
Сезон цукроваріння на Черкащині 2011 року відмічений збільшенням кількості відроджених цукрових підприємств та бажанням виробників, щодо підтвердження якості продукції та стабільності виробництва третьою незалежною стороною на добровільній основі...
31 жовтня 2011 р.
Результати роботи ДП “Черкасистандартметрологія» з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції за 9 місяців 2011 року.
19 серпня 2011 р.
Результати роботи відділу з підтвердження
оцінки відповідності (сертифікації) харчової
та сільськогосподарської продукції за 1 півріччя 2011 року.

За результатами роботи відділу з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції за перше півріччя 2011 року видано 187 сертифікатів відповідності, з них 109 сертифікатів на продукцію вітчизняного виробництва і 78 сертифікатів на продукцію імпортного виробництва. Із загальної кількості виданих сертифікатів відповідності, 34 сертифікатів видано на продукцію, яка підлягає обов'язковій сертифікації і 153 сертифікатів відповідності на продукцію, яка сертифікована добровільно.
Відділом було проведено 40 робіт з сертифікації продукції за схемою обстеження виробництва. За результатами проведених робіт видано 61 сертифікат відповідності на продукцію, що виготовляється серійно, 9 сертифікатів відповідності видано за схемою з атестацією виробництва і 10 сертифікатів відповідності - за схемою з оцінкою системи управління якістю.
Вітчизняним виробникам харчової продукції була надана методична допомога щодо оформлення декларацій виробника, відділом з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції видано 7 декларацій виробника про підтвердження відповідності.
28 квітня 2011 р.
Новини в законодавчій базі України: наказ N 487 від 28.10.2010р. "Про затвердження Технічного регламенту щодо правил маркування харчових продуктів", лист N 13334-0-4-10-20 від 28.10.2010р. щодо маркування харчової продукції
21 грудня 2010 р.
Щодо надання відділом з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та с/г продукції послуг з оформлення Декларації виробника про відповідність
03 серпня 2010 р.
Основні положення, які викладені в зміні № 29 
до національного стандарту 
ДСТУ 878-93 «Води мінеральні питні»

Наказом Держспоживстандарту України від 25.12.2009 р. № 474 набрала чинності зміна № 29 до ДСТУ 878-93 „Води мінеральні питні. Технічні умови”.
Цією зміною міняється назва стандарту, тобто чинна назва стандарту „Води мінеральні фасовані.”. Фасовані мінеральні води залежно від загальної мінералізації, наявності специфічних біологічно-активних компонентів та сполук поділяють на:
- мінеральні природні столові;
- мінеральні розведені столові;
- мінеральні природні лікувально-столові;
- мінеральні розведені лікувально-столові.
Зміною № 29 вводиться поняття щодо мінеральних розведених вод. До цієї 
категорії вод відносяться мінеральні води, одержані змішуванням природних 
підземних мінеральних вод різної мінералізації у визначеному співвідношенні.
Мінеральні розведені столові води застосовують як столові напої без обмеження, 
а мінеральні розведені лікувально-столові води – як лікувальні за призначенням лікаря
і як столові напої у разі несистематичного вживання протягом не більше 30 днів з 
інтервалом 3-6 місяців.
Зміною вводиться вимога щодо наявності медичного (бальнеологічного) висновку,
для промислового фасування мінеральних природних лікувально-столових вод та 
мінеральних розведених лікувально- столових вод. Цей висновок повінен містити 
показання щодо застосування, основні протипоказання зазначені згідно з 
міжнародною класифікацією хвороб (МКХ-10).
В зміні викладені основні вимоги щодо маркування кожної одиниці спожиткової
тари з мінеральною водою.

До уваги товаровиробників харчової продукціі та сільськогосподарської сировини !!!


Щодо надання послуг відділом з підтвердження
оцінки відповідності (сертифікації) харчової та с/г продукції
з оформлення декларації виробника

В зв”язку з введенням в дію Постанови № 20 від 30.06.2010 р. Міністерства охорони здоров”я „Про удосконалення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за впровадженням системи НАССР” , керуючись статеттею 40 Закону України „Про забезпечення санітарного та епідеміологічного благополуччя населення” та з метою реалізації пунктів 4 та 5 Плану першочергових заходів щодо реформування державної системи санітарного та фітосанітарного контролю, затвердженого Кабінетом Міністрів України від 19.05.2010 року № 1077-р., однією з вимог до виробників харчової продукції є надання декларації.
Відділ з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції може надати послуги щодо оформлення декларацій виробника згідно з вимогами чинного законодавства.

18 травня 2010 р.
05.06.2010 р. набирає чинності Закон України 2132-17, редакція від 15.04.10 р.,
«Про внесення змін до Закону України «Про молоко та молочні продукти» щодо безпечності та якості молочних продуктів.

Потребує уваги переробників молока і молочних продуктів зміни до Статті 4 щодо вимог до безпечності на якості молока, молочної сировини і молочних продуктів, до Статті 5 стосовно заборони відокремлення процесу пакування молочних продуктів. Законом «Про молоко та молочні продукти» забороняється використання жирів та білків немолочного походження, стабілізаторів і консервантів при виробництві традиційних молочних продуктів. Законом установлена обов»язкова вимога щодо наявності експлуатаційного дозволу, що видається головним державним інспектором ветеринарної медицини, для виробництв молока, молочної сировини та молочних продуктів, а для виробників молочних продуктів для спеціального дієтичного споживання, в тому числі продуктів для дитячого харчування – наявність експлуатаційного дозволу, що видається головним державним санітарним лікарем.
20 квітня 2010 р.
Результати роботи відділу з підтвердження
оцінки відповідності (сертифікації) харчової
та сільськогосподарської продукції за 1 квартал 2010 року.
За результатми роботи відділу з підтвердження оцінки відповідності (сертифікації) харчової та сільськогосподарської продукції за перший квартал 2010 року видано 107 сертифікатів відповідності, з них 46 сертифікатів на продукцію вітчизняного виробництва і 61 сертифікат на продукцію імпортного виробництва. Із загальної кількості виданих сертифікатів відповідності, 28 сертифікатів видано на продукцію, яка підлягає обов»язковій сертифікації і 79 сертифікатів відповідності на продукцію, яка сертифікована добровільно.
Відділом було проведено 13 обстежень вітчизняного виробництва. За результатами проведених обстежень виробництва видано 23 сертифіката відповідності на продукцію, що виготовляється серійно, 6 сертифікатів відповідності видано за схемою з атестацією виробництва і 3 сертифіката відповідності за схемою з оцінкою системи управління якістю.
18 лютого 2010 р.
ДСТУ Ковбасні вироби

З 01.01.2010 року введені в дію Державні стандарти України на ковбасні вироби:

• ДСТУ 4427:2005 'Ковбаси сирокопчені та сиров”ялені. Загальні технічні умови';
• ДСТУ 4433:2005 'Ковбаси смажені. Загальні технічні умови';
• ДСТУ 4435:2005 'Ковбаси напівкопчені. Загальні технічні умови';
• ДСТУ 4436:2005 'Ковбаси варені, сосиски, сарделькі, хліби м”ясні. 
Загальні технічні умови.'
За підсумками виконаних робіт в 2009 році по сертифікації м”ясопереробної продукції, Органом зі сертифікації харчової продукції було видано 31 сертифікат відповідності: з них 8 - на партії м”ясних та ковбасних виробів імпортного виробництва; 2 - на м”ясну сировину вітчизняного виробництва та 21 - на м”ясну продукцію вітчизняного виробництва.
На протязі 2009 році був анульований 1 сертифікат відповідності на м”ясну продукцію, що виготовляється серійно ВАТ “Ватутінський м”ясокомбінат” по причині відсутності виробництва.
27 січня 2010 р.
Закон України. Про внесення змін до Закону України "Про безпечність та якість харчових продуктів" щодо інформування громадян про наявність у харчових продуктах генетично модифікованих організмів (ГМО)

Аналіз результативності та ефективності контролю харчової продукції за показниками безпеки ос дп “черкасистандартметрологія”
08 грудня 2009 р.
Результати робіт з атестації виробництв за 11 місяців 2009р.
16 листопада 2009 р.
За 10 місяців 2009року у відділ сертифікації харчової та сільськогосподарської продукції “Черкасистандартметрологія” надійшло 379 заявок на сертифікацію продукції.
За результатами робіт по сертифікації було видано 549 сертифікатів відповідності, в тому числі: на вітчизняну продукцію 312, на імпортну продукцію 217
Видано відмов у видачі сертифікатів відповідності у 10 випадках.
За 10 місяців цього року з метою сертифікації продукції, що випускається серійно, проведено 75 обстежень виробництва, в тому числі: на вітчизняну продукцію 61, на імпортну продукцію 14
За 10 місяців цього року проведено 107 технічних наглядів за сертифікованою продукцією.

Новини в законодавчій базі України
25 вересня 2009 р.
Митниця перевірятиме на продуктах позначки про наявність ГМО...
28 серпня 2009 р.
До уваги виробників і споживачів! До екологічної оцінки харчової продукції – через достовірне екологічне маркування...
30 липня 2009 р.
Коментарі щодо етикетування харчових продуктів і сільськогосподарської продукції, які містять ГМО або вироблені з їх використаннямз прийняттям постанови Кабінету Міністрів України від 13.05.2009 № 468
16 червня 2009 р.
З 01 червня 2009 року набрала чинності Постанова Кабінету Міністрів №114 від 18.02.2009р. 'Про затвердження Порядку державної реєстрації генетично-модифікованих організмів'...
01 червня 2009 р.
ДО УВАГИ КЕРІВНИКІВ ПІДПРИЄМСТВ БУДІВЕЛЬНОЇ ІНДУСТРІЇ!

Будівельні матеріали, вироби та конструкції підлягають обов’язковій сертифікації згідно “Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні” (наказ Держспоживстандарту України від 01.02.2005 р. №28 зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 04.05.2005 р. за № 466/10746, зі змінами). 
Відповідно до чинного законодавства за реалізацію продукції, яка підлягає, але не пройшла обов’язкову сертифікацію, з підприємства стягується штраф в розмірі 25% вартості реалізованої продукції. За виготовлення продукції, яка не пройшла випробування (в тому числі періодичні) передбачена заборона реалізації всієї продукції. В цьому випадку, також, дані порушення передбачають накладання адміністративного штрафу на посадових осіб підприємства. 
Останнім часом якість продукції, що виробляється підприємствами будівельної індустрії нашого регіону залишається на низькому рівні.
Основними причинами ситуації, що склалася є:
- використання застарілих технологічного обладнання та технологій;
- відсутність нормативної, технологічної та робочої документації;
- відсутність випробувальних лабораторії , засобів вимірювальної техніки, і як наслідок, контролю якості готової продукції.
Звертає на себе увагу те, що на підприємствах не проводяться приймально-здавальні, періодичні та контрольні випробування.
Так, наприклад, для цегли керамічної, згідно ДСТУ Б В.2.7-61-97 ”Цегла та камені керамічні рядові і лицьові. ТУ”, приймально-здавальні випробування повинні проводитись шляхом технічного контролю самого підприємства кожної партії, розмір якої встановлюється в кількості не більше добової виробки однієї печі, на визначення показників зовнішнього вигляду, границі міцності на стиск і згин, середньої густини.
Періодичні випробування включають визначення водопоглинання, морозостійкості, наявності вапняних включень і проводяться не рідше одного разу:
- на два тижні - для визначення наявності вапняних включень;
- на місяць - для визначення водопоглинання;
- на квартал - для визначення морозостійкості.
Крім того періодичні випробування проводяться також у разі зміни сировини, або технології виробництва.
Для подачі заявок на сертифікацію будівельних матеріалів, виробів та конструкцій звертайтесь в Орган з сертифікації ДП “Черкасистандартметрологія за адресою: м. Черкаси, вул. Гоголя 278. тел. 36-12-17, 33-07-11
Для проведення періодичних та сертифікаційних випробувань продукції, яку виготовляє Ваше підприємство, ДП “Чекасистандартметрологія” створена та акредитована лабораторія з випробувань будівельних матеріалів, виробів та конструкцій, яка знаходиться за адресою: м. Черкаси, вул. Благовісна 189. ( на перетині вулиць Благовісної і Кірова) Тел.: 33-08-34, 38-44-17, 38-44-18
29 травня 2009 р.
Постанова Кабінету Міністрів України від 21 травня 2009 р. № 492 "Про внесення змін до Порядку митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України та підлягають обов’язковій сертифікації в Україні"...
27 серпня 2008 р.
Проект Технічного регламенту "Вимоги щодо виробництва молока та молочних продуктів"

21 серпня 2008 року в актовій залі ТІММ УААН (м. Київ, вул. М.Раскової, 4а) відбулося засідання Технічного Комітету 140, на якому розглядалися зміни до національних стандартів...
14 липня 2008 р.
ДЕРЖАВНИЙ КОМІТЕТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ НАКАЗ 03 липня 2008 р. №210 Перехідний період одночасної дії ДСТУ 4427:2005, ДСТУ 4433:2005, ДСТУ 4435:2005, ДСТУ 4436:2005, ДСТУ 4437:2005 та ГОСТ 16131-86, ГОСТ 16351-86, ГОСТ 23670-79, РСТ УРСР 1824-83, РСТ УРСР 1840-84, РСТ УРСР 950-89 встановлено до 1 серпня 2008 р.
09 червня 2008 р.

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ П О С Т А Н О В А від 14 травня 2008 р. N 446 Про затвердження Порядку митного оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України та підлягають обов'язковій сертифікації в Україні, і визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України

07 травня 2008 р.

Про затвердження національних стандартів, внесення змін до національних стандартів, скасування нормативних документів та внесення змін до наказів Держспоживстандарту від 18.05.2007 р. N 104 та від 05.07.2007 р. N 144

11 лютого 2008 р.

Засідання Громадської ради при Держспоживстандарті України

09 січня 2008 р.

Наказ ДЕРЖАВНОГО КОМІТЕТУ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СПОЖИВЧОЇ ПОЛІТИКИ від 19 грудня 2007 р. № 368
Про заходи забезпечення дотримання вимог законодавства

11 грудня 2007 р.

Визнання сертифікатів відповідності виданих органами сертифікації Грузіі...

27 листопада 2007 р.

Листи...

22 жовтня 2007 р.

Новини в законодавчій базі України...

14 вересня 2007 р.

Розширене засідання Колегії Держспоживстандарту.
Міністром економіки України А. К. Кінахом погоджено Стратегічний план трансформації системи технічного регулювання та захисту прав споживачів відповідно до вимог Світової організації торгівлі та Європейського Союзу на 2007-2010 роки.

27 серпня 2006 р.
    За 7 місяців 2007року відділом сертифікації харчової та сільськогосподарської продукції було видано 1126 сертифікатів відповідності, в тому числі 250 сертифікатів на вітчизняну продукцію, 876 сертифікатів на продукцію іноземного виробництва. Відмовлено у видачі сертифікатів відповідності у 5 випадках, в тому числі один на партію імпортної продукції (горіх ліщини обсмажений країна виробник Туреччина), 4 на продукцію вітчизняного виробництва (консерви овочеві, спред солодковершковий, сир твердий)

Новини в законодавчій базі України

КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

                        П О С Т А Н О В А
                    від 1 серпня 2007 р. N 985
                               Київ

                Питання обігу харчових продуктів,
                що містять генетично модифіковані
                 організми та/або мікроорганізми
 
     На виконання  Законів  України  "Про  захист прав споживачів" ( 1023-12 ) та "Про дитяче  харчування"  (  142-16  )і з метою гармонізації  законодавства  України з нормами Європейського Союзу Кабінет Міністрів України 

п о с т а н о в л я є:

     1. Ввезення та  реалізація  харчових  продуктів,  що  містять генетично модифіковані організми та/або мікроорганізми в кількості більш як 0,9  відсотка,  здійснюються  за  наявності  відповідногомаркування із зазначенням якісного складу таких продуктів.

     Забороняються ввезення,  виробництво  та  реалізація харчових продуктів,  призначених  для  дитячого  харчування,   що містять генетично модифіковані організми та/або мікроорганізми.

     2. Міністерству   охорони   здоров'я,  Міністерству  аграрної політики, Державному комітетові з питань технічного регулювання та споживчої політики забезпечити у межах своїх повноважень виконання цієї постанови.

     3. Ця постанова набирає чинності з 1 листопада 2007 року.
 

     Прем'єр-міністр України                          В.ЯНУКОВИЧ
09 липня 2006 р.

 Державне підприємство “Черкаський регіональний центр стандартизації, метрології та сертифікації” провів семінар з питання атестації виробництв, що здійснюють переробку продуктів лову. 

         18 червня 2007 року в актовій залі ДП “Черкасистандартметрологія” під головуванням заступника директора ДП “Черкасистандартметрологія” з підтвердження оцінки відповідності і стандартизації Чорнопищука М.П. відбувся семінар на тему: «Атестація виробництв, що здійснюють переробку продуктів лову”, на виконання Закону України “Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них”.

         На семінар були запрошені керівники та відповідальні особи рибопереробних підприємств області.

         На жаль, в наш час стан в рибопереробній галузі бажає залишатися кращим. З більш ніж сорока підприємств області, що займаються виловом, зберіганням, переробкою та реалізацією продуктів лову, атестацію виробництва пройшли лише близько десяти. На запрошення відгукнулися і були присутні майже двадцять рибопереробних підприємств, і, що особливо приємно, не лише великі виробництва зі значним асортиментом виготовляємої продукції, а й приватні підприємці, що займаються виловом та зберіганням риби, а також її переробкою малими партіями.

         Відкрив семінар вступним словом про стан в рибопереробній галузі області та пропозиціями щодо співпраці виробників з державними органами контролю заступник директора ДП “Черкасистандартметрологія” з підтвердження оцінки відповідності і стандартизації Чорнопищук М.П. Практичні поради по проведенню робіт з акредитації виробничих лабораторій та атестації виробництв прозвучали у виступах начальника сектору державного нагляду, секретаря обласної дегустаційної комісії  Красноштан Т.В., начальника сектору з метрологічного контролю та нагляду Панченко Л.П. Інженер І категорії сектору інформаційного забезпечення Фєдічкіна Л.С. ознайомила всіх присутніх з фондом нормативної документації в галузі рибного господарства, що є в наявності в ДП “Черкасистандартметрологія”, а також з новими надходженнями нормативної документації по галузі.

         Представникам рибопереробних підприємств були надані роздаткові матеріали щодо проведення робіт з атестації виробництв. Учасники семінару мали змогу поділитися практичним досвідом та напрацюваннями щодо акредитації лабораторій та атестації підприємств.

         За результатами проведеного семінару прийнято рішення щодо активування робіт з атестації виробництв, що здійснюють переробку продуктів лову.


22 січня 2007 р.

Законодавча база України з питань сертифікації продукції

 1. Закон України „Про захист прав  споживачів”

Стаття 14 Право споживача на безпеку продукції  (товарів, послуг та робіт)

... Реалізація продукції (у тому числі імпортних товарів) без маркування національним знаком відповідності та/або без сертифіката відповідності чи декларації про відповідність забороняється.

         Підставою для митного оформлення імпорту таких товарів на територію України є наявність передбачених законодавством документів, які засвідчують факт проходження ними процедури оцінки відповідності.

 2. Закон України „Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”

ст. 17 Вимоги до продовольчої сировини і харчових продуктів, умов їх транспортування, зберігання та реалізації.

„Продовольча сировина, харчові продукти, а також матеріали, обладнання і вироби, що використовуються при їх виготовленні, зберіганні, транспортуванні та реалізації, повинні відповідати вимогам санітарних норм і підлягають обов’язковій  сертифікації.

 3.  Закон України „Про стандарти, технічні регламенти та процедури оцінки відповідності”.

Розділ V. Зобов’язання виробників та постачальників продукції, що є об’єктом технічних регламентів, та контроль за додержанням вимог технічних регламентів.

ст. 34. Зобов’язання виробників і постачальників.

          Виробники і постачальники повинні пропонувати та надавати лише послуги або застосовувати процеси чи вводити в обіг продукцію вітчизняного або іноземного походження, які є безпечними для життя та здоров’я  людини, для тварин, рослин, забезпечують захист національної безпеки, охорону довкілля та природних ресурсів, запобігання недобросовісної конкуренції...

         ... Введення в обіг об’єктів технічних регламентів супроводжується декларацією про відповідність та або сертифікатом відповідності...

 4.  Закон України „Про підтвердження відповідності”

Розділ VII „Прикінцеві положення”

п. 2 Підтвердження відповідності продукції згідно з вимогами Декрету Кабінету Міністрів України від 10 травня 1993 року № 46-93 „Про стандартизацію і сертифікацію (в частині положень про сертифікацію) здійснюється до введення в дію відповідного технічного регламенту).

 5.  Закон України „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”

Розділ ІІІ.

ст. 10  Підтвердження відповідності продукції

 ... Спирт  етиловий, коньячний і плодовий спирт етиловий ректифікований виноградний, спирт етиловий плодовий, алкогольні напої та тютюнові вироби підлягають підтвердженню відповідності в законодавчо регульованій сфері шляхом сертифікації.

 6. Закон України „Про рибу, інші водні живі ресурси та харчову продукцію з них”

ст. 10 Порядок переміщення через митний кордон продуктів лову та харчової продукції з них іноземного виробництва.

         ... Для здійснення митного оформлення щодо якості та безпеки продуктів лову та харчової продукції з них іноземного виробництва суб’єктом  господарювання подає:

... сертифікат відповідності чи свідоцтво про визнання іноземного сертифіката.

 7. Декрет Кабінету Міністрів України „Про державний нагляд за додержанням стандартів, норм і правил та відповідальність за їх порушення:

ст. 6 Права, обов’язки та відповідальність службових осіб органів державного нагляду.

п. 1 ... Державні інспектори мають право:

... 8)  забороняти випуск і реалізацію продукції, що облягають обов’язковій сертифікації, але не пройшла її в установлені строки, або підлягає іншій обов’язковій процедурі з підтвердження відповідності, але щодо якої немає відповідного документа про відповідність...

 8. Декрет Кабінету Міністрів України „Про стандартизацію і сертифікацію”

Розділ ІV. Сертифікація продукції

ст. 14 Державна система сертифікації:

1.  Державну систему сертифікації створює центральний орган виконавчої влади з питань технічного регулювання – національний орган України з сертифікації, який проводить та координує роботу щодо забезпечення її функціонування, а саме: ... затверджує переліки продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації, та визначає її запровадження.

 ст. 18 Сертифікація продукції, що імпортується.

           Відповідність продукції (товару), яка ввозиться і реалізується на території України, стандартам, що діють в Україні, має підтверджуватися сертифікатом відповідності чи свідоцтвом про визнання відповідності, виданим або визнаним центральним органом виконавчої влади з питань технічного регулювання або акредитованим в установленому порядку органом із сертифікації, який уповно­важений на здійснення цієї діяльності в законодавче регульованій сфері.

Підтвердження відповідності харчових продуктів, продовольчої сировини, супутніх матеріалів, які ввозяться на митну територію України, здійснюється в порядку, визначеному законом.

Центральний орган виконавчої влади з питань технічного регулювання або акредитований в установленому порядку орган із сертифікації, який уповнова­жений на здійснення цієї діяльності в законодавче регульованій сфері, включає сертифіковану продукцію до Єдиного реєстру сертифікованої в Україні продук­ції на підставі:

1)            декларації про відповідність, виданої виробником продукції на кожну партію харчових продуктів, продовольчої сировини, супутніх матеріалів, або

        2)           сертифікатів відповідності чи свідоцтв про визнання відповідності.
       
Реалізація харчових продуктів, виготовлених із застосуванням імпортної продовольчої сировини та супутніх матеріалів, ввезених в Україну на підставі декларації про відповідність, виданої виробником продукції на кожну партію харчових продуктів, продовольчої сировини, супутніх матеріалів, дозволяється виключно за наявності сертифіката відповідності чи свідоцтва про визнання від­повідності, виданого або визнаного центральним органом виконавчої влади з питань технічного регулювання або акредитованим в установленому порядку органом із сертифікації, який уповноважений на здійснення цієї діяльності в за­конодавче регульованій сфері.

Органи митного контролю здійснюють митне оформлення імпортних това­рів на підставі зазначеного Єдиного реєстру в порядку, встановленому Кабіне­том Міністрів України.

Центральний орган виконавчої влади з питань технічного регулювання здій­снює контроль за наявністю сертифікатів для товарів, що реалізуються юридич­ними або фізичними особами на митній території України.

(стаття   18  в редакції Законів України  від   11.06.97  р   N  333/97-ВР від 08.09.2005 р.№2863-ІV).

 9.  Наказ Держспоживстандарту України № 28 від 01.02.2005 року.

         Про затвердження Переліку продукції, що підлягає обов’язковій сертифікації в Україні.

         - Харчова продукція.

 

11 вересня 2006 р.
   1 вересня 2006 року закінчився перехідний період на введення в дію з 01.07.2006р. національного стандатру ДСТУ 4445:2005 “Спреди та суміші жирові. Загальні технічні умови.”
Розроблення національних стандартів згорманізованих з Європейськими та міжнародними нормами і правилами, зокрема введення єдиних загальновживаних вимог до харчових продуктів зумовлено прагненням України вступити до Європейського Союзу (ЄС) та всесвітньої організації торгівлі (ВОТ) повноправним партнером.
   Використання єдиних погоджених критеріїв і методів оцінювання якості продукції, ії безпечності та ідентифікації, а також одержування точних і порівнювальних даних дає споживачеві гарантію якості продукції.
   ДСТУ 4445: 2005 “Спреди та суміші жирові. Загальні технічні умови.” Поширюється на спреди та суміші жирові, які виробляються з коров”ячого молока та (або) продуктів його переробляння, рослинних жирів та (або) олії чи жирових композицій з них з додованням або без додовання харчових добавок, наповнювачів та вітамінів.
   Спреди та суміші призначені для безпосереднього вживання в їжу, кулінарних цілей, використання на підприємствах ресторанного господарства та харчової промисловості.
   Стандарт не поширюється на масло вершкове, маргарини та продукти жирові з вмістом загального жиру меншим ніж 50%.
   Діючі в Україні технічні умови на суміші вершкових та рослиних жирів повинні бути приведені у відповідність з вимогами ДСТУ 4445:2005
04 липня 2006 р.
     Стосовно надання чинності з 01.07.2006 національним стандартам ДСТУ 4399-2005 "Масло вершкове. Технічні умови" та ДСТУ 4445:2005 "Спреди та суміші жирові. Загальні технічні умови" Держспоживстандартом України видано наказ від 29.06.2006р. №173.

Результати роботи за І півріччя 2006р. відділу підтвердження оцінки відповідності харчової та сільськогосподарської продукції

За І півріччя 2006р. відділом підтвердження оцінки відповідності харчової та сільськогосподарської продукції отримано 761 заявка на сертифікацію харчової та сільськогосподарської продукції і видано 1358 сертифікатів відповідності та 5 свідоцтв про визнання іноземних сертифікатів.
За І півріччя 2006р. видано 21 відмова у видачі сертифікатів відповідності на майонези, олію соняшникову, згущені молочні продукти, суміші рослинно-вершкові, борошно соєве, консерви рибні, напої безалкогольні, харчові добавки для кондитерської промисловості.

11 квітня 2006 р.

Результати роботи за І квартал 2006року відділу сертифікації харчової та сільськогосподарської продукції

За І квартал 2006року відділом сертифікації хачової та сільськогосподарської продукції прийнято 414 заявки на сертифікацію харчової та сільськогосподарської продукції і видано 639 сертифікатів відповідності та 4 свідоцтва про визнання іноземних сертифікатів .
У І кварталі 2006 року було видано 8 відмов у видачі сертифіката відповідності.Це олія соняшникова нерафінована, суміш рослинно-вершкова, молоко незбиране згущене, консерви м”ясні, вироби макаронні, масло коров”яче.

30 березня 2006 р.

Інформація
cтосовно Закону України «Про виноград та виноградне вино»...

13 січня 2006 р.

РЕЗУЛЬТАТИ РОБОТИ 
за 2005 рік 
відділу сертифікації харчової та сільськогосподарської продукції

У 2005р. у відділі сертифікації харчової та сільськогосподарської продукції прийнято прийнято 1544 заявки на сертифікацію харчової та сільськогосподарської продукції і видано 1730 сертифікатів відповідності та 22 свідоцтва про визнання іноземних сертифікатів 
У 2005 році було видано 22 відмови у видачі сертифікатів відповідності , в тому числі 9 на вітчизняну продукцію і 13 на продукцію іноземного виробництва. Це насіння арахісу, харчові добавки, перець чорний горошок, м”ясо, м”ясопродукти, риба, морепродукти, салати, кокосове масло, какао-масло, виноград сушений іноземного виробництва, чіпси, пресерви, масло вершкове, масло вершково-рослинне, суміш рослинно-вершкова, мед натуральний, напої безалкогольні, консерви м”ясні і м”ясорослинні, макаронні вироби вітчизняного виробництва.
У відділі сертифікації харчової продукції працює 11 кваліфікованих фахівців, 6 із них мають звання аудиторів із сертифікації харчової та сільськогосподарської продукції, в тому числі 3 також є аудиторами із атестації виробництв. Крім того, 1 людина має звання кандидата в аудитори із сертифікації продукції та аудитора по сертифікації систем НАССР.
Працівниками відділу освоєні всі види робіт, що виконуються у відділу, з використанням комп”ютерних програм, що забезпечує взаємозамінність працівників на різних участках по сертифікації продукції.
У відділ сертифікації установлено 8 комп”ютерів, що дозволяє підвищити організаційно-технічний рівень підрозділу.


22 грудня 2006 р.
    Підписаний Президентом України Закон України „Про заходи, щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів їх шкідливого впливу на здоров’я населення” вводить цілий ряд обмежень на виробництво, продаж і споживання тютюнових виробів. 

   Закон вводить обмеження на вміст нікотину та смоли. Забороняється роздрібна та оптова торгівля, виробництво, крім виробництва для експорту, імпорт для реалізації на території України тютюнових виробів:

 - в яких вміст в тютюновому димі перевищує – нікотину 1,2 міліграма смоли – 12 міліграмів - з 01 січня 2009 року;
- на упаковці яких відсутні медичні попередження споживачів тютюнових виробів – з 01 січня 2007 року;
- із використанням на їх упаковці написів, назв, зображень, знаків, що можуть ввести в оману щодо характеристик тютюнових виробів, у тому числі, які включають такі характеристики, як „легкі”, „ультралегкі”, „м’які”, „з низьким вмістом смол” – з 01 січня 2007 року.
    Крім того, на кожній упаковці тютюнових виробів з 01.01.2007 повинно бути зазначено основне медичне попередження споживачів тютюнових виробів та одне додаткове медичне попередження про шкоду, що завдає здоров’ю людини паління тютюнових виробів, відомості щодо вмісту нікотину та смоли, що входять до складу тютюнових виробів і виділяються з тютюновим димом під час їх паління.
    Основне та додаткове медичні попередження споживачів тютюнових виробів повинні займати не менше 30 відсотків площі зовнішньої поверхні кожної більшої сторони упаковки тютюнових виробів.
Інформація щодо вмісту нікотину та смоли повинна займати не менше 15 відсотків площі цієї сторони.
    

(Закон України „Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх нешкідливого впливу на здоров’я населення” № 2899-ІV від 22.09.2005 р.)

 

 

18 листопада 2005 р.
   Державний комітет України з питань технічного регулювання та споживчої політики вніс ряд змін до нормативних документів, а саме:
   1. Наказом від 17.10.2005р. №301 внесені зміни до Правил обов”язкової сертифікації тютюнових виробів, затв. Наказом Держстандарту України від 13.09.1996р. №378.
   2. Наказом від 17.10.2005р. №302 внесені зміни до Наказу Держстандарту України від 29.02.1996р. №85 “Про затвердження Порядку атестації виробництва спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів”.
   3. За повідомленням Державного комітету з питань регуляторної політики та підприємництва від 02.11.2005р. №0010563 -05 дія пункту 26.33 (щодо коду згідно УКТ ЗЕД 2403) Переліку продукції, що підлягає обов”язковій сертифікації в Україні, затв. Наказом Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 01.02.2005р. №28 зупиняється з 28 вересня 2005р.